Hazine ve Maliye Bakanlığı, internet üzerinden elde edilen kazançları takibe aldı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, internet üzerinden elde edilen kazançları denetim altına aldı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, internet üzerinden sağlanan gelirleri yakından takip ediyor. Bakan Mehmet Şimşek, “Dijital alanda kayıt dışı ekonomiyle mücadelemizi kararlı bir şekilde sürdürüyoruz. Sanal POS ve dijital ödemelerden gelir elde edenler vergilerini ödemekle yükümlüdür. İsteyenleri uyum sağlamaya teşvik ediyoruz, aksi takdirde vergi incelemesi ve cezai işlemlerle karşılaşabilirler” açıklamasında bulundu.

Gelir İdaresi Başkanlığından alınan bilgilere göre, e-ticarette sıkça kullanılan sanal POS sistemleri aracılığıyla elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi konusunda çalışmalar başlatıldı.

GİB, 2020-2024 yılları arasında sanal POS kullanarak gelir elde eden kişilerin vergi durumlarını inceleyerek bu gelirlerin vergi beyanlarında yer alıp almadığını belirlemek amacıyla detaylı bir analiz yaptı.

37 milyarlık gelir 4 bin 95 mükellefin vergi beyanından çıkarıldı!

Ödeme ve elektronik para kuruluşları tarafından Bakanlığa iletilen veriler üzerinden yapılan incelemeler sonucunda, riskli mükellefler tespit edildi.

Detaylı analizler ve banka verilerinin karşılaştırılması neticesinde, gelir elde eden ancak vergi mükellefiyeti olmayan ya da beyanlarını eksik veya hiç yapmayan 4 bin 95 mükellef belirlendi. Bu mükelleflerin, 37 milyar lira geliri gizlediği ortaya çıktı.

Birçok sektör incelendi

Tekstil, hazır giyim, bilgisayar sarf malzemeleri, telefon ve telefon aksesuarı ticareti yapanlar ile bilgisayar programcılığı yapan birçok mükellefin gelirlerini gizlediği belirlendi.

Yapılan analizler sonucunda, vergi kaydı olmayan bir kişinin 2024 yılında 2,284 kez sanal POS kullanarak 67 milyon lira gelir elde ettiği tespit edildi.

Vergi mükellefiyeti olmadığı halde internet üzerinden bilgisayar malzemeleri satışı yapan bu kişi hakkında yasal işlemler başlatıldı.

Uyum sağlamayanlara ceza

GİB, vergi kayıplarını önlemek için “gönüllü uyum ve açıklama” mekanizmasını devreye soktu.

Vergi mükellefiyeti olmayan, beyanda bulunmayan veya eksik beyanda bulunan kişilere cezai yaptırımlar uygulanmadan önce bilgilendirilerek uyum sağlamaları ve açıklama yapmaları isteniyor.

Beyanlarını düzelterek uyum sağlayan mükelleflere daha az ceza veriliyor.

Gelen çağrılara yanıt vermeyen, beyanname vermeyi reddeden ya da gelirlerini gizlemeye devam edenler hakkında vergi incelemesi ve cezai işlemler başlatılacak.

Bakanlık, gönüllü uyum sürecine, e-ticaret gelirlerini gizlediği belirlenen 561 mükellefle başladı.

“Ceza mekanizması devrede olacak”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, dijitalleşen dünyada vergi kaçakçılığının daha kolay tespit edilebileceğine dikkat çekerek, “Saha çalışmalarının yanı sıra teknolojiyi etkin şekilde kullanarak kayıt dışı ekonomiyle savaşıyoruz. Sanal POS ve diğer dijital ödeme sistemlerinden gelir elde edenler vergilerini ödemek zorundadır. Mükellefleri öncelikle gönüllü uyuma teşvik ediyoruz, uyum sağlamayanlar için ceza mekanizmaları devreye girecektir” şeklinde konuştu.

Related Posts

Trump tarifeleri turizmi yerle bir etti: Rezervasyonların yarısı iptal edildi

Çin merkezli Xinhua’nın haberinde, Zadar’da özel bir otelin ortaklarından Miljenko Mazut, Mayıs ve Haziran ayı için beklenen Amerikalı turist gruplarının yüzde 50’sinin rezervasyonlarını iptal ettiğini belirtti. “Bu bizim için sezonluk en az 50 bin …

Türkiye’den ABD tahvillerinde sürpriz hamle

Türkiye, yılın üçüncü ayında güçlü ABD tahvillerinde sert çıkış yaptı. 2024’te ABD tahvilleri alımının hızlandığı Türkiye, ABD Hazine Bakanlığı’nın açıkladığı verilerer göre, Mart 2025’te 4 milyar 553 milyon dolarlık ABD tahvili sattı. SATIŞLARIN …

İki operatör birleşiyor: 34,5 milyar dolarlık dev anlaşma imzalandı

ABD’nin iki büyük Kablo TV ve internet sağlayıcı operatör şirketleri olan Charter Communications ile Cox Communications birleşme kararı aldı. Yapılan anlaşma ile toplamda 34,5 milyar dolarlık bir yatırım hedefleniyor

Bakan Şimşek’ten hakkında çıkan iddialara sert tepki

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hakkında çıkan iddialara sosyal medya üzerinden tepki gösterdi.

Kahvenin yeni cüzdan sağlayıcısı

Garanti BBVA’nın ödeme kuruluşu Tami, kahve kültürünün dünyadaki en önemli temsilcilerinden Starbucks’ın, Starbucks® Mobil Uygulaması’na cüzdan altyapısı sağlayarak yeni bir iş birliğine imza attığını duyurdu. 6-31 Mayıs tarihleri arasında geçerli olan kampanya kapsamında Tami’nin mobil ödeme sistemlerine entegrasyonuyla kullanıcı deneyiminin kolaylaştırılması hedefleniyor.

Kripto devi yatırımcılarına 400 milyon dolar ödeyecek

Kripto para dünyasında şok etkisi yaratan bir skandal, sektörün devlerinden Coinbase’i sarstı. ABD merkezli borsa, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) sunduğu bildiride, büyük bir veri ihlali yaşandığını resmen duyurdu. Açıklamaya göre …