Hazine ve Maliye Bakanlığı, internet üzerinden elde edilen kazançları takibe aldı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, internet üzerinden elde edilen kazançları denetim altına aldı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, internet üzerinden sağlanan gelirleri yakından takip ediyor. Bakan Mehmet Şimşek, “Dijital alanda kayıt dışı ekonomiyle mücadelemizi kararlı bir şekilde sürdürüyoruz. Sanal POS ve dijital ödemelerden gelir elde edenler vergilerini ödemekle yükümlüdür. İsteyenleri uyum sağlamaya teşvik ediyoruz, aksi takdirde vergi incelemesi ve cezai işlemlerle karşılaşabilirler” açıklamasında bulundu.

Gelir İdaresi Başkanlığından alınan bilgilere göre, e-ticarette sıkça kullanılan sanal POS sistemleri aracılığıyla elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi konusunda çalışmalar başlatıldı.

GİB, 2020-2024 yılları arasında sanal POS kullanarak gelir elde eden kişilerin vergi durumlarını inceleyerek bu gelirlerin vergi beyanlarında yer alıp almadığını belirlemek amacıyla detaylı bir analiz yaptı.

37 milyarlık gelir 4 bin 95 mükellefin vergi beyanından çıkarıldı!

Ödeme ve elektronik para kuruluşları tarafından Bakanlığa iletilen veriler üzerinden yapılan incelemeler sonucunda, riskli mükellefler tespit edildi.

Detaylı analizler ve banka verilerinin karşılaştırılması neticesinde, gelir elde eden ancak vergi mükellefiyeti olmayan ya da beyanlarını eksik veya hiç yapmayan 4 bin 95 mükellef belirlendi. Bu mükelleflerin, 37 milyar lira geliri gizlediği ortaya çıktı.

Birçok sektör incelendi

Tekstil, hazır giyim, bilgisayar sarf malzemeleri, telefon ve telefon aksesuarı ticareti yapanlar ile bilgisayar programcılığı yapan birçok mükellefin gelirlerini gizlediği belirlendi.

Yapılan analizler sonucunda, vergi kaydı olmayan bir kişinin 2024 yılında 2,284 kez sanal POS kullanarak 67 milyon lira gelir elde ettiği tespit edildi.

Vergi mükellefiyeti olmadığı halde internet üzerinden bilgisayar malzemeleri satışı yapan bu kişi hakkında yasal işlemler başlatıldı.

Uyum sağlamayanlara ceza

GİB, vergi kayıplarını önlemek için “gönüllü uyum ve açıklama” mekanizmasını devreye soktu.

Vergi mükellefiyeti olmayan, beyanda bulunmayan veya eksik beyanda bulunan kişilere cezai yaptırımlar uygulanmadan önce bilgilendirilerek uyum sağlamaları ve açıklama yapmaları isteniyor.

Beyanlarını düzelterek uyum sağlayan mükelleflere daha az ceza veriliyor.

Gelen çağrılara yanıt vermeyen, beyanname vermeyi reddeden ya da gelirlerini gizlemeye devam edenler hakkında vergi incelemesi ve cezai işlemler başlatılacak.

Bakanlık, gönüllü uyum sürecine, e-ticaret gelirlerini gizlediği belirlenen 561 mükellefle başladı.

“Ceza mekanizması devrede olacak”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, dijitalleşen dünyada vergi kaçakçılığının daha kolay tespit edilebileceğine dikkat çekerek, “Saha çalışmalarının yanı sıra teknolojiyi etkin şekilde kullanarak kayıt dışı ekonomiyle savaşıyoruz. Sanal POS ve diğer dijital ödeme sistemlerinden gelir elde edenler vergilerini ödemek zorundadır. Mükellefleri öncelikle gönüllü uyuma teşvik ediyoruz, uyum sağlamayanlar için ceza mekanizmaları devreye girecektir” şeklinde konuştu.

Related Posts

AKP, önümüzdeki günlerde çokça tartışılacak teklifi Meclis’e sundu: Zeytinlikler talan olacak

AKP’nin Meclis’e sunduğu teklifle zeytinliklerde madencilik yapılmasının önü açılıyor. “Kamu yararı” gerekçesiyle ağaçların taşınması ya da kesilmesi söz konusu.

Malatya’dan yılın ilk 5 ayında 132 milyon dolarlık kuru kayısı ihraç edildi

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, kuru kayısı ihracatından yılın ilk 5 ayında 132 milyon dolar gelir sağlandığını bildirdi.

Devlet tahvili getirilerindeki artışa ekonomik uyarı

Japonya Ekonomiyi Canlandırma Bakanı Ryosei Akazawa, Japon devlet tahvili getirilerindeki keskin artışların ekonomi üzerinde istenmeyen bir etki yaratabileceğini söyledi. Akazawa, şu ifadeleri kullandı, JAPONYA’NIN BORÇ FİNANSMAN MALİYETİNİ …

Altın, dolar, euro, gümüş ve borsa için kazanç tahminlerini açıkladı: Uzman isim yatırımcıları uyardı!

Bayram sonrası borsa hareketlenmeye başladı. Altın fiyatları bu hafta sürprizlere gebe olabilirken, gümüşteki yükseliş sabırlı yatırımcılar için devam ediyor. Bitcoin için ise kritik bir seviye belirlenmiş durumda. Finans analisti İslam Memiş, yatırımcılara önemli uyarılarda bulundu. İşte detaylar…

Dünya Bankası’dan son değerlendirme: Türkiye’nin yıl sonu büyüme oranı tahmini açıklandı!

Dünya Bankası’nın son raporu, Türkiye’nin yıllık büyüme oranını mercek altına aldı. Ekonomik büyümenin gelecekteki seyri, uzmanların yakından izlediği bir konu olarak öne çıkarken, raporun detayları ekonomi dünyasını etkileyecek.

Türk bayraklı gemiler için yerli ve milli dijital kale

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, LRIT sistemi ile Türk Bayraklı gemilerin dünya üzerindeki her noktadan anlık olarak izlenebildiğini kaydetti. Bakan Uraloğlu, “Türk bayraklı gemiler, dünyanın neresinde olursa olsun, bizim gözetimimizde. Sistem deniz kazalarının takibinden arama kurtarma operasyonlarına ve çevre güvenliğine kadar pek çok stratejik alanda görev üstleniyor. Denizlerdeki gözümüz Türksat, güvenliğin de teminatı oldu” dedi.