Zorunlu eğitimi hedef alan açıklamalara tepki: Türkiye’nin çocukları sizin sanayi çarklarınızda ezilecek dişliler değil

MÜSİAD Genel Başkanı Burhan Özdemir’in zorunlu eğitimle ilgili sözleri, eğitim sektöründen önemli bir tepki aldı. Özdemir, “Her çocuk aynı akademik başarıyı gösteremez. 12 yıllık kesintisiz eğitim sistemi çok yanlış bir uygulama. Ülkeye herhangi bir faydası yok. Gençlerimiz işgücüne daha erken katılmalı. Eğitim zorunluluğu esnetilmeli, öğrenciler pratik becerilerle piyasaya daha hızlı adapte olmalılar” şeklindeki açıklamalarına karşı çıkan Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, “Özdemir, çocuk işçiliğini açıkça teşvik etmiş, sermayenin en karanlık taleplerini dillendirmiştir. Bu açıklama, Türkiye’nin dört bir yanındaki yoksul çocukların eğitimden koparılması, atölyelere ve fabrikalara mahkum edilmesi için adeta bir talimat niteliğindedir” şeklinde konuştu.

‘PATRONUN ÖTESİNE GEÇEMEZSİNİZ’

Özbay, Özdemir’e yönelik olarak, “Siz eğitim sisteminin niteliğine dair bu fütursuz açıklamaları hangi sıfatla yapıyorsunuz?” diye sordu ve ekledi: “Siz ne bir eğitimci, ne bir pedagog, ne de kamu yararı güden bir bilim insanısınız. Siz, ‘tornacı, teknisyen bulamıyoruz’ diyerek çocuklarımızı atölyelere hapsedecek bir ucuz iş gücü rezervi olarak gören bir patronun ötesine geçemezsiniz! Sermaye çevrelerinin ‘ara eleman’ krizi bahanesiyle, milyonlarca çocuğun hayallerini sömürü düzeninize kurban etmesine asla izin vermeyeceğiz. Türkiye’nin çocukları sizin sanayi çarklarınızda ezilecek dişliler değildir” diye belirtti.

‘VİCDANA DA BİLİME DE İHANET’

Özbay, istihdamın önünde zorunlu eğitimi bir “engel” olarak görenlere seslendi ve şunları söyledi: “17-29 yaş aralığında ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin oranı 1/3’e ulaşmış durumda! Yani her üç gençten biri ne okulda ne de işte! Türkiye, bu oranla ikinci sırada. Eğitimde olmayan ama işi de olmayan milyonlarca genci görmezden gelip, çocuk işçi yaratmaya çalışmak vicdana da bilime de ihanettir. İstihdam sorununu gerçekten çözmek istiyorsanız, önce bu gençler için istihdam politikası üretin. Halka yalan söylemeyi, çözüm adı altında sömürü yaratmayı bırakın! Bu sistemin tam merkezinde AKP iktidarının sermayeye sunduğu en tehlikeli yapılardan biri olan MESEM uygulamaları yer almaktadır. MESEM’ler aracılığıyla çocuklar işçi gibi çalıştırılmakta; eğitim adı altında üretim bantlarında tüketilmektedir. Kimi zaman iş kazalarıyla, kimi zaman okuldan soğuyarak, kimi zaman da gelecek hayallerinden koparak bu düzenin kurbanı olan binlerce çocuk, iktidarın ve patronların sessizce yürüttüğü bu projeyle eğitim hakkından mahrum bırakılmaktadır” şeklinde konuştu.

‘ÇOCUKLAR OKULDA OLMALIDIR’

Özbay, son olarak şunları söyledi: “Bu düzenlemelerle hedeflenen, çağdaş, laik ve bilimsel eğitimi tümüyle tasfiye ederek; yerine dini referanslarla şekillendirilmiş, özel sektöre bağımlı ve ucuz iş gücü üreten bir yapı kurmaktır. Çocuklarımızı hayata hazırlamak değil, kar hırsıyla şekillenmiş fabrikalara ‘hazır malzeme’ yapmak istenmektedir. Bu yaklaşım, özellikle yoksul ve emekçi ailelerin çocuklarını hedef almakta; sınıfsal eşitsizliği kalıcılaştırmaktadır. Bu modeller sadece çocuk işçiliğini artırmakla kalmayacak, aynı zamanda kız çocuklarının eğitimden erken yaşta koparılması, çocuk yaşta evliliklerin artması ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin daha da derinleşmesi gibi sonuçlar doğuracaktır. Kız çocuklarının eğitimi için yıllardır verilen mücadele, bu modellerle bir kalemde silinmeye çalışılmaktadır. Eğitim, bireyin özgürleşmesinin, toplumun aydınlanmasının temelidir. Eğitim hakkı, kimsenin pazarlık konusu yapamayacağı kadar kutsaldır. Patronların tornacı, teknisyen ve ‘ara eleman’ ihtiyacını çocukların geleceğini yakarak karşılamak, bu ülkeye ihanettir. Bu ülkenin çocukları sanayide değil; okul sıralarında, kütüphanelerde, laboratuvarlarda olmalıdır. Onların yeri torna tezgahı değil; hayalleridir!”

Related Posts

2025 DGS sınav giriş yerleri açıklandı mı? DGS sınava giriş belgesi nasıl alınır?

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) için geri sayım başladı. Peki, 2025 DGS sınav giriş yerleri açıklandı mı? DGS sınava giriş belgesi nasıl alınır?

Yasemin Fazlaca kimdir, kaç yaşında ve nereli? Yalova Altınova Belediye Başkanı Yasemin Fazlaca CHP’den istifa etti

Yalova’nın Altınova ilçesinin ilk kadın belediye başkanı Yasemin Fazlaca, Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) istifa ettiğini duyurdu. İş dünyasında tersanecilik, inşaat ve otomotiv sektörlerinde uzun yıllar faaliyet gösteren Fazlaca, siyasi kariyerinde halk odaklı çalışmalarıyla dikkat çekmişti. Kamuoyunda AK Parti’ye geçeceği iddialarıyla gündeme gelen Fazlaca’nın bu kararı, Yalova’da geniş yankı uyandırdı. Peki, Yasemin Fazlaca kimdir, kaç yaşında ve nereli?

e-Okul ne zaman kapanacak? MEB 2024 – 2025 ikinci dönem not ve devamsızlık bilgisi e-Okul VBS sorgulama ekranı

e-Okul VBS sorgulama ekranı ikinci dönemin sonuna yaklaşılmasıyla birlikte öğrenciler ve velileri tarafından yakından takip ediliyor. Özellikle not ve devamsızlık bilgisi sorgulama işi yapanlar “e-Okul VBS ne zaman kapanacak?” sorusunun cevabını araştırıyor. İşte, öğrencin ve veliler tarafından araştırılan MEB 2024 – 2025 ikinci dönem not ve devamsızlık bilgisi e-Okul VBS karne sorgulama ekranı detayları

TR YÖS sonuçları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak? Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı sonuçları nereden öğrenilir?

TR YÖS sınav sonuçları tarihi, ilgili oturuma katılan adaylar tarafından araştırılıyor. Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı, 11 Mayıs Pazar günü gerçekleştirildi. ÖSYM tarafından düzenlenen sınav Türkçe, Almanca, İngilizce, Fransızca, Rusça, Arapça dillerinde yapıldı. TR-YÖS sonuçları 2 yıl boyunca geçerli olacak. Vakıf üniversiteleri de TR-YÖS sonuçları ile öğrenci kabul edebiliyor. Peki TR YÖS sonuçları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak? Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı sonuçları nereden öğrenilir? İşte ayrıntılar…

Kurban eti nasıl dağıtılır, kimlere verilir, kimlere verilmez? Kurban kesene kurban eti verilir mi?

Kurban eti dağıtımı hakkında bilgiler bayramla beraber araştırılıyor. 6 Haziran Cuma günü başlayacak olan Kurban Bayramı’yla beraber kesim işlemlerini tamamlayıp, kurban etinin ne kadarının dağıtılacağını öğrenmek isteyen vatandaşlar, pay konusunda sorgulamalarını gerçekleştiriyor. Kurban eti pay edilirken bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir kısmının da evde yenmesi tavsiye edilmektedir. Peki Kurban eti nasıl dağıtılır, pay edilir? Kurban eti kimlere verilmez? İşte konuyla ilgili detaylar…

Elektronik müziğin ikonik ikilisi AIR, “Moon Safari” ile ilk kez İstanbul’da

Elektronik müziğin ikonik ikilisi AIR, “Moon Safari” ile ilk kez İstanbul’da