Uzayda yaşamın şimdiye kadarki en güçlü kanıtı bulundu

İngiltere’nin Cambridge Üniversitesi’nde Keşfedilen Gezegende Yaşam İzleri Bulundu

Cambridge Üniversitesi’ndeki bilim insanları, Dünya’dan yüzlerce ışık yılı uzaklıkta bir gezegendeki atmosferde, yaşamla bağlantılı kimyasal izler keşfettiler.

Gökbilimciler, Cambridge Üniversitesi’nde yaptıkları açıklamada, Güneş Sistemi dışında yaşam belirtilerine dair en güçlü kanıtın bulunduğunu duyurdular. James Webb Uzay Teleskobu’nun gözlemleri, ‘K2-18 b’ adlı dev gezegende yaşamın kimyasal izlerine işaret ediyor. Araştırmayı yöneten Cambridge Üniversitesi’nden Prof. Nikku Madhusudhan, gezegenin atmosferinde Dünya’da sadece canlı organizmalar tarafından üretilen dimetil sülfür (DMS) ve dimetil disülfür (DMDS) bileşiklerini tespit ettiklerini açıkladı.

Uzmanlar, bu kimyasalların uzaylı varlığını doğrudan kanıtlamadığına dikkat çekmekle birlikte, evrende yalnız olup olmadığımıza dair en güçlü yaklaşımın bu olduğunu belirttiler. Prof. Madhusudhan, “Bu, güneş sistemi dışındaki biyolojik faaliyete yönelik şimdiye kadar elde edilen en güçlü kanıttır. Bu sinyalin gerçekliğini ve anlamını anlamalıyız. Belki de ileride, yaşam barındırabilecek bir evrenin varlığının artık ulaşılabilir bir gerçeklik olduğunu göreceğiz. Bu, evrende yalnız olup olmadığımız sorusunun yanıtının aranmaya başlandığı bir döneme işaret edebilir” dedi.

‘K2-18 b’, Aslan Takımyıldızı’nda bulunan ve Dünya’dan dokuz kat daha büyük bir kütle ile 2,6 kat daha geniş bir çapa sahip devasa bir gezegendir. Bu gezegen, Güneş’in yarısı kadar küçük ve daha soğuk bir kırmızı cüce yıldızın etrafında, yaşanabilir bir kuşağın içinde yörüngede bulunmaktadır. Hubble Uzay Teleskobu tarafından 2019’da gezegenin atmosferinde su buharı tespit edilmesinin ardından, bilim insanları ‘K2-18 b’yi Güneş Sistemi dışındaki ‘bilinen en yaşanabilir gezegen’ olarak tanımlamışlardı.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekim Devrim Manduz – Teknoloji

Related Posts

Yapay zeka Pokémon oynarken panikledi: Öyle hamleler yaptı ki Google bile şaşırdı

Düşünsenize, bir yapay zeka Pokémon oynuyor. Üstelik canlı yayında. İlk başta “her şeyi kusursuz yapar” diye düşünüyorsunuz, değil mi? Ama işler öyle gelişmiyor…

Arabanızı artık mikrodalgalar koruyor: Yöntemi duyan mutfağa koşuyor!

Fare hırsızlığı olarak bilinen yeni nesil otomobil hırsızlığı yöntemi, sürücüleri şaşırtıcı ama etkili bir çözüm arayışına itti. Artık birçok sürücü, araç anahtarlarını mikrodalga fırınlarında saklayarak hırsızlara karşı koruma sağlıyor.

AB’de yeni otomobil satışları mayısta yıllık bazda yükseldi

Avrupa Birliği (AB) pazarında yeni otomobil satışı, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,6 artışla 926 bin 582’ye ulaştı.

WhatsApp’a reklamlar geliyor: Sohbet gibi reklam

Whatsapp’a uzun süredir konuşulan reklam içerikleri geliyor. Ayrıca uyguylamanın güncellemeler sekmesinde de bazı değişiklikler olacağı belirtilmiş.

Instagram’dan yenilik: “Repost” özelliği test ediliyor

Instagram, kullanıcıların başkalarının gönderilerini kendi akışlarında yeniden paylaşmasına (repost) olanak tanıyan yeni bir özelliği test ettiğini doğruladı. Şirket, bu özelliği ilk kez 2022 yılında geliştirmeye başlamıştı. Şimdi ise bazı kullanıcılar, repost seçeneğini hesaplarında görmeye başladıklarını bildirdi. Yeni özellikle birlikte kullanıcılar yalnızca başkalarının gönderilerini değil, kendi eski paylaşımlarını da yeniden paylaşabilecek.

Beynimiz duruyor mu, durduğunda neler oluyor?

İnsanlar hayatlarının yüzde 20’sine kadarlık bir döneminde boş zihin durumu yaşıyor.