UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Ukrayna’nın Odesa kenti, Rusya savaşı sonrasında kültürel eserlerini koruyabilecek mi?

Ukrayna’nın Odesa Kenti Kültürel ve Tarihi Mirasını Koruma Çabaları

Ukrayna’nın Odesa kenti, 230 yıllık siyasi ve kültürel geçmişiyle dikkat çekiyor. Ancak, Rusya savaşı sonrasında cadde isimlerinin değişmesi ve tarihi eserlerin alıkonulmasıyla beraber kültürel bir yıkım tehlikesiyle karşı karşıya kalmış durumda.

ABD’li NYTimes’ın son haberi ise Sovyetler Birliği’nin egemen olduğu coğrafyanın, İkinci Dünya Savaşı sonrasında yeniden şekillenen politik ortamla birlikte pek çok Ukrayna kentinde tarihi ve kültürel sembollerin dönüşümüne tanıklık ettiğini gözler önüne seriyor.

Rusya’nın Ukrayna topraklarını halen işgal etmesi, drone uçakları ve silahlı saldırılarla devam eden bombalamalarla birlikte daha da karmaşık bir hal almış durumda.

Ukrayna’nın Tarihi ve Kültürel Mirasına Yönelik Endişeler

Devam eden savaş sürecinde, Ukrayna’nın tarihi ve kültürel mirasının akıbeti de merak konusu haline gelmiş durumda. Ukraynalı yetkililer, ülkenin tarihi dokusunu ve kültürel mirasını koruma konusunda hassas bir tutum sergiliyorlar.

Ülkenin dekolonizasyon yasası da bu doğrultuda atılan adımlardan biri olarak 2023 yılında yürürlüğe girmişti. Bu yasa, Ukrayna’nın Rus İmparatorluğu ve Sovyetler Birliği dönemlerinden gelen miraslarından kurtulma çabasını simgeliyor. Daha önce alınan yasalar ise Sovyet sembollerini yasaklamış, ülke genelinde Lenin heykellerini kaldırmış ve Ukraynaca dilini kamusal yaşamın önemli bir parçası haline getirmişti.

Odesa Kentinde Kültürel Değişim Tartışmaları

Odesa kenti, imparatorluk ve Sovyet geçmişini yansıtan anıtlara ev sahipliği yapıyor. Odesa Kent Konseyi Kültür Departmanı Başkanı Ivan Liptuga, kentin tarihine bağlılığın önemine vurgu yaparak, kültürel mirasın silinmesini veya değiştirilmesini mümkün görmüyor.

Liptuga, aynı zamanda kentin edebi ve kültürel mirasını simgeleyen isimlerin kaldırılmasını anlamsız bulduğunu belirtiyor.

Odesa’da Rus mirasını temsil eden kültürel unsurların kaldırılması savunucuları, bunun kenti Rus etkisinden kurtarma fırsatı olarak görebilir. Ancak, Odessa Journal’ın editörü Poletti, Rus mirasının tamamen yok edilmesinin Ukraynalıları yabancılaştırma riski taşıdığını düşünüyor.

Poletti, Ukrayna kimliğinin etnik değil, sivil bir kimlik olduğunu ve tek tip bir etnik modelin zorlanmasının büyük sosyal çatışmalara sebep olabileceğini belirtiyor.

Related Posts

Trump’tan göçmenlere ‘ABD’den gidin’ teşviki: Her birine para verecek

ABD’de Donald Trump yönetimi, ülkelerine kendi istekleriyle dönecek düzensiz göçmenlere bin dolar destek sağlayacağını açıkladı. Bilindiği gibi Trump, göreve gelir gelmez ABD-Meksika sınırından düzensiz göçmen girişlerini tamamen önleyebilmek için ulusal acil durum ilan etmiş ve bu tarihten sonra sınırda yakalanan kişiler sınır dışı edilmeye başlanmıştı.

Kadınlar vahşice katledilen Bahar Aksu için toplanacak

İstanbul’da kadınlar sabah saatlerinde boşandığı erkek tarafından sokak ortasında vahşice katledilen Bahar Aksu için bir araya geliyor. Cinayete tepki gösteren kadınlar saat 19.00’da ve 19.30’da iki ayrı eylem düzenleyecek

Bu ülkede saatler tersine dönüyor! Bakın neyin işareti

Bolivya’nın başkenti La Paz’daki kongre binasının saatinde, ibreler artık alışılmadık bir şekilde sola, yani ters yöne döndürdü. Bu değişim, Bolivya hükümetinin “Güneyin Saati” olarak adlandırdığı sembolik bir hareket. Amaç, ülkenin Güney Yarımküre …

Annesini öldüren Murat tutuklandı

Amasya’nın Merzifon ilçesinde annesi 59 yaşındaki Saliha Karayaka’yı bıçaklayarak öldüren Murat Karakaya (28) tutuklandı.

‘Yemek kartı istedim vermediler’ demişti: Özel’e saldıran caninin yalanı ortaya çıktı

TBMM Başkanvekili ve DEM Parti milletvekili Sırrı Süreyya Önder için düzenlenen cenaze töreninden çıktığı sırada CHP lideri Özgür Özel’e yumruklu saldırı gerçekleştiren 66 yaşındaki Selçuk Tengioğlu ilk ifadesinde, “Partili olmadığım için bana yemek vermediler” demişti. CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik Tengioğlu’na 8 aydır yardım yapıldığını açıkladı.

Avrupa’da büyüyen tehdit: Ergen teröristler!

Avrupa, aşırılık yanlısı gençlerin ve terör planların her geçen artması endişe neden oldu. Uzmanlar, gençlerin sosyal medya üzerinden radikalleştiğini belirtirken yapay zekanın yangına körükle gittiğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir