İSTAHED’den Sağlık Bakan Yardımcısına yanıt: Tükenmişliğimizi övünç vesilesi yapamazsınız

İSTAHED, Sağlık Bakan Yardımcısına Tepki Gösterdi: “Hekimlerimiz Tükenmiş Durumda”

İstanbul Aile Hekimliği Derneği’nden (İSTAHED), Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci’nin, “Hekimlerimiz OECD ortalamasının iki katı hasta bakıyor” sözlerine ilişkin yapılan açıklamada, “Bu sistem ne hekim için ne hasta için güvenlidir. Hekim tükenmiş, sistem iflas etmiş, ama Bakan Yardımcısı hala tabloyu ‘başarı’ diye anlatıyor. Tükenmişliğimizi övünç vesilesi yapamazsınız!” ifadeleriyle tepki gösterdi.

İSTAHED’den yapılan yazılı açıklamada Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci’nin açıklamalarına yanıt verildi. Açıklamada, “TBMM Sağlık Komisyonu’nda gündeme gelen açıklamalar, sağlık sistemimizin içinde bulunduğu krizi başarı hikayesi gibi sunma çabasını bir kez daha gözler önüne sermiştir. Sağlık Bakan Yardımcısı Sayın Şuayip Birinci’nin, ‘Hekimlerimiz OECD ortalamasının iki katı hasta bakıyor’ cümlesini bir gurur vesilesi gibi dile getirmesi, ne yazık ki sağlık çalışanlarının içinde bulunduğu tükenmişliği ve sistemin sürdürülemezliğini görmezden gelen bir yaklaşımdır.

“SANKİ BİR MARİFETMİŞ GİBİ SUNULUYOR”

Bu açıklamalar; yoğun hasta yükü altında ezilen, mesleki motivasyonu düşen ve çıkan her yönetmelikle birlikte sağlık sisteminden umudunu kaybeden aile hekimlerinin yaşadığı gerçekliğe tamamen yabancıdır. Günde 90-100 hastaya bakmaya zorlanan hekimlerin, bir yandan izlem yapması, bir yandan rapor düzenlemesi, bir yandan kanser taraması yapması bekleniyor. Dahası, tüm bunlar sanki bir marifetmiş gibi sunuluyor. Bu sistem ne hekim için ne hasta için güvenlidir. Hekim tükenmiş, sistem iflas etmiş, ama Bakan Yardımcısı hala tabloyu ‘başarı’ diye anlatıyor.

Related Posts

Çocuğunuz sürekli kapalı ortamda ve ekran başındaysa dikkat! Miyopi salgına dönüştü

Çocuğun tahtadaki yazıları veya uzaktaki nesneleri bulanık görmesi ve gözlerini kısarak bakması… Bu sorunlar, halk arasında “uzağı görememe” olarak bilinen miyopinin en yaygın gelişen ve ilk belirtileri olarak öne çıkıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Semra Akkaya Turhan, çocuklarda miyopi riskini azaltmak için ebeveynlerin almaları gereken 5 etkili kuralı anlattı.

Böbrek sağlığında ulusal seferberlik

Ülkemizde yaklaşık 9 milyon kronik böbrek hastası bulunurken, her 6-7 erişkinden birinde hastalık görülüyor.

Gençlik aşısı yaptırdı kâbusu yaşadı: Yüz felci geçirdi, mimiklerini kaybetti!

“u tarz işlemleri yaptırmak isteyenler lütfen çok dikkatli olsunlar, 1 değil 5 kere düşünsünler. Çünkü canınız fazlasıyla yanabiliyor. Hem maddi hem manevi büyük zarara uğrayabiliyorsunuz. Maalesef güzelliğiniz elinizden kayabiliyor”

Kabin öksürüğü tehlikesi: Seyahat edenler risk altında!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, bayramda tatile çıkacak yurttaşlara önemli uyarılarda bulunarak, son dönemde artan “kabin öksürüğü” ve “seyahat hastalığı”na dikkat çekti. Prof. Dr. Özkaya, “Kapalı kabin ortamına maruz kaldığımız bu yolculukların ardından en sık öksürük, halsizlik, eklem ve baş ağrıları yaşıyoruz” dedi.

Yılan sokmasına karşı “bilinçli ve sakin davranma” uyarısı

Yılan sokmasına karşı “bilinçli ve sakin davranma” uyarısı

Uzmanlar uyarıyor: Kanser gençleri de tehdit ediyor

Medipol Bahçelievler Hastanesi’nden Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Melih Şimşek, genç yaşta kanserin artış nedenlerini ve alınması gereken önlemleri değerlendirdi. Doç. Dr. Şimşek, genç nüfus tanımının toplumda genellikle farklı anlaşıldığını belirterek, “50 yaş ve altı kanser hastalarını genç olarak değerlendiriyoruz” dedi.