Dijital Dünya Yaşlıların Bilişsel Sağlığını Destekliyor

Yaşlıların Dijital Dünyayla İç İçe Olması Bunama Riskini Azaltıyor

Yeni bir araştırmaya göre, yaşlı bireylerin dijital dünyayla iç içe olmaları, bunama riskini azaltabilir. ABD’nin Texas eyaletinden araştırmacılar, 50 yaş üstü 411 binden fazla kişiyi içeren 57 farklı çalışmayı inceledi. Araştırma sonuçları, düzenli teknoloji kullanımının bilişsel bozulma riskini %58 oranında azalttığını ortaya koydu. Ayrıca, teknolojiyi aktif bir şekilde kullanan bireylerde zamanla gözlemlenen zihinsel gerileme oranının %26 ila %34 arasında daha düşük olduğu belirlendi.

Her bir çalışmada farklı dijital alışkanlıklar incelendi. Akıllı telefon kullanımından sosyal medya etkileşimlerine kadar birçok farklı konu ele alındı. Meslek, eğitim seviyesi ve sosyoekonomik durum gibi faktörler kontrol edildiğinde bile, teknolojiyle etkileşim halinde olmanın koruyucu etkisinin devam ettiği görüldü.

Baylor Üniversitesi’nden psikolog ve sinir bilimci Michael Scullin, araştırmayla ilgili yaptığı açıklamada, günlük teknoloji kullanımının olumsuz etkilerine dair yapılan genellemelerin her zaman doğru olmadığını vurguladı. Nöropsikolog Jared Benge ise yaşlı bireylerin teknoloji sayesinde bağlantı kurmalarının ve zihinsel faaliyetlerini sürdürmelerinin bilişsel sağlık açısından önemli faydalar sağlayabileceğini belirtti.

Uzmanlara göre, teknoloji yeni cihaz ve uygulamaların öğrenilmesi yoluyla beyni uyarabilir, sosyal medya ve görüntülü görüşmeler ile yalnızlık hissini azaltarak zihinsel sağlığı destekleyebilir. Ayrıca, ilaç hatırlatıcıları ve takvim uygulamaları gibi araçlarla bağımsız yaşam süresini uzatabilir.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Related Posts

Yapay zeka Pokémon oynarken panikledi: Öyle hamleler yaptı ki Google bile şaşırdı

Düşünsenize, bir yapay zeka Pokémon oynuyor. Üstelik canlı yayında. İlk başta “her şeyi kusursuz yapar” diye düşünüyorsunuz, değil mi? Ama işler öyle gelişmiyor…

Arabanızı artık mikrodalgalar koruyor: Yöntemi duyan mutfağa koşuyor!

Fare hırsızlığı olarak bilinen yeni nesil otomobil hırsızlığı yöntemi, sürücüleri şaşırtıcı ama etkili bir çözüm arayışına itti. Artık birçok sürücü, araç anahtarlarını mikrodalga fırınlarında saklayarak hırsızlara karşı koruma sağlıyor.

AB’de yeni otomobil satışları mayısta yıllık bazda yükseldi

Avrupa Birliği (AB) pazarında yeni otomobil satışı, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,6 artışla 926 bin 582’ye ulaştı.

WhatsApp’a reklamlar geliyor: Sohbet gibi reklam

Whatsapp’a uzun süredir konuşulan reklam içerikleri geliyor. Ayrıca uyguylamanın güncellemeler sekmesinde de bazı değişiklikler olacağı belirtilmiş.

Instagram’dan yenilik: “Repost” özelliği test ediliyor

Instagram, kullanıcıların başkalarının gönderilerini kendi akışlarında yeniden paylaşmasına (repost) olanak tanıyan yeni bir özelliği test ettiğini doğruladı. Şirket, bu özelliği ilk kez 2022 yılında geliştirmeye başlamıştı. Şimdi ise bazı kullanıcılar, repost seçeneğini hesaplarında görmeye başladıklarını bildirdi. Yeni özellikle birlikte kullanıcılar yalnızca başkalarının gönderilerini değil, kendi eski paylaşımlarını da yeniden paylaşabilecek.

Beynimiz duruyor mu, durduğunda neler oluyor?

İnsanlar hayatlarının yüzde 20’sine kadarlık bir döneminde boş zihin durumu yaşıyor.