OpenAI’den ücretsiz kullanıcılara müjde: Deep Research artık herkesin erişimine açık! Peki nasıl kullanılır?

OpenAI’nin Yeni Sürümüyle Deep Research Artık Daha Hafif ve Geniş Erişilebilir

Yaklaşık iki ay önce OpenAI, internet üzerindeki devasa bilgi havuzunu tarayarak çok adımlı ve karmaşık araştırma görevlerini yerine getirebilen “Deep Research” (Derin Araştırma) adlı yapay zekâ aracını duyurmuştu. Bu araç, başlangıçta yalnızca üst düzey Pro kullanıcıları için hizmete sunulmuştu. Ancak daha sonra erişim genişletilerek ChatGPT Plus, Team, Edu ve Enterprise abonelik planlarını kullanan herkesin erişimine açıldı. Her plan için farklı aylık sınırlamalar belirlenmişti.

Yeni: Daha Hafif ve Herkese Açık Sürüm

OpenAI şimdi, bu gelişmiş aracın daha hafif ve erişimi kolaylaştırılmış bir versiyonunu tanıttı. “Deep Research Light” adını taşıyan bu yeni sürüm, özellikle ücretsiz kullanıcıları hedefliyor ve hemen kullanıma hazır durumda.

Deep Research (Derin Araştırma) Nedir?

Orijinal Deep Research, bir dijital araştırma uzmanı gibi davranarak yüzlerce çevrimiçi kaynağı tarar, elde ettiği bilgileri analiz eder ve kaynakça belirterek kapsamlı raporlar oluşturabilir. Karmaşık soruları anlayıp derinlemesine araştırma yapabilen bu sistem, özel olarak tarama ve veri işleme görevlerine odaklı o3 modeli kullanır.

Yeni hafif sürüm ise daha ekonomik olan o4-mini modeli üzerinden çalışır. Bu model, işlem maliyetini azaltır ve böylece kullanıcıların daha fazla araştırma görevi gerçekleştirmesine olanak tanır. OpenAI’ye göre, yanıtlar daha kısa olsa da yeni sürüm, orijinal aracın kalitesini ve içeriğin büyük bölümünü korur.

Hangi Kullanıcılar Erişebiliyor?

Bu hafif sürüm, mevcut Derin Araştırma aracıyla benzer sınırlamalara sahiptir ve şu anda ChatGPT Plus, Team ve Pro kullanıcıları için kullanıma sunulmuştur. Ancak en dikkat çekici gelişme, bu yeni versiyonun ücretsiz kullanıcılar için de hemen erişilebilir olmasıdır. Eğitim ve kurumsal kullanıcıların ise yakın gelecekte Team kullanıcıları seviyesinde erişim elde etmesi bekleniyor.

Derin Araştırma Özelliğinde Yapılan Geliştirmeler

OpenAI, Derin Araştırma (Deep Research) özelliğini lansmandan bu yana önemli ölçüde geliştirmiştir. Artık oluşturulan raporlar, kaynaklara ait alıntılar ve görsellerle sunulabilmektedir. Ayrıca, yüklenen dosyaları analiz etme ve bu dosyalara atıf yapma konusunda da daha başarılı hale gelinmiştir.

Sistem Kartı Yayınlandı

OpenAI, Derin Araştırma özelliğine ait resmi Sistem Kartını da duyurdu. Bu belgeye göre, Derin Araştırma OpenAI’nin “Hazırlık Çerçevesi”nde orta risk kategorisinde yer almaktadır.

ChatGPT’de Deep Research (Derin Araştırma) Nasıl Kullanılır?

Kullanıcılar, Derin Araştırma özelliğinden şu şekilde faydalanabilirler:

  • ChatGPT web platformuna giriş yapın. (Not: Özellik bu ayın sonuna doğru mobil ve masaüstü uygulamalara da gelecek.)

  • Sorduğunuz sorulara ek bağlam kazandırmak için dosya veya tablo yükleyin.

  • Araştırma süreci başladığında, yapılan işlemleri ve kullanılan kaynakları özetleyen bir yan panel ekranınıza gelir.

  • Derin araştırma işlemi, sorunun karmaşıklığına göre 5 ila 30 dakika sürebilir.

  • Rapor hazır olduğunda, size bir bildirim gönderilir.

Gelecekte Neler Var?

Şimdilik raporlar, sohbet içinde sade metin olarak sunulmaktadır. Ancak ilerleyen zamanlarda bu raporlara:

  • Yerleştirilmiş görseller,

  • Veri görselleştirmeleri,

  • Detaylı analitik sonuçlar

gibi zengin içerikler de eklenecektir. Ayrıca, gelecekte ChatGPT’nin kullanıcıların çıktılarını daha kişiselleştirilmiş ve isabetli hale getirebilmesi için özel veri kaynaklarıyla entegre çalışması planlanmaktadır.

Related Posts

Deprem anında hayat kurtaran, en iyi internetsiz mobil uygulamalar

Deprem gibi büyük felaketler, iletişim altyapısına zarar vererek internete ulaşmayı imkansız hale getirebiliyor. Neyse ki deprem anında hayat kurtarabilecek ve internet gerektirmeyen bazı mobil uygulamalar da var. İşte onlardan bazıları…

Microsoft, tartışılan Recall özelliğini kullanıma sundu!

Microsoft, Copilot Plus PC’lerde yer alacak olan tartışmalı “Recall” özelliğini resmen kullanıma sundu. Bu fonksiyon, cihaz üzerinde gerçekleştirilen işlemlerin anlık ekran görüntülerini kaydederek; kullanıcılara geçmişe dönük bir zaman çizelgesi …

Güneş’in bugüne dek çekilen en yüksek çözünürlüklü fotoğrafı çekildi

NASA ve ESA’nın Solar Orbiter yörünge aracı, yıldızımızın milyon derecelik atmosferini tüm ihtişamıyla göstermek için 200 adet ultraviyole görüntüyü bir araya getirdi. Ve işte ortaya çıkan büyüleyici sonuç…

iPhone 17 Air önemli bir dezavantaj ile geliyor

Sonbahar ile birlikte Apple iPhone ailesinde önemli bir gelişme yaşanacak. iPhone 17 Air ile en ince iPhone modeli aileye katılacak. 5.5mm kasa kalınlığı performans tarafında endişeye neden olsa da Apple yeni modeli için en iyisini planlıyor …

Motorola, tek şarjla 16 gün dayanan uygun fiyatlı akıllı saatini tanıttı

Motorola, Motorola Edge 60 Pro ve Razr 60 Ultra ile birlikte Moto Watch Fit’i tanıttı. Motorola’nın yeni akıllı saati tasarım olarak Apple Watch’u anımsatıyor ancak dijital crown yok ve muhtemelen fiyatı düşük tutmak için önemli ölçüde daha kalın …

Ucuz Tesla Model Y Türkiye’de satışa çıktı, peynir ekmek gibi sattı!

Tesla’nın en uygun fiyatlı Model Y versiyonu Türkiye’de satışa sunuldu. Arkadan itişli olan bu yeni versiyon özellikle %10 ÖTV dilimine girmesiyle Türk tüketicisinin yoğun ilgisiyle karşılaştı. Satışa çıktıktan sadece bir dakika içinde tüm stokların …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir