Yapay zeka Pokémon oynarken panikledi: Öyle hamleler yaptı ki Google bile şaşırdı

Yapay Zekaların Pokémon Oyunundaki İlginç Tepkileri

Yapay zekalar artık Pokémon oyunu oynuyor ancak beklenmedik davranışlar sergileyerek izleyenleri şaşırtıyor. Google’ın yapay zekası Gemini, oyun sırasında mantıksız kararlar alıyor ve panik halinde hatalı seçimler yapıyor.

PANIĞA KAPILAN YAPAY ZEKA

Google DeepMind ve Anthropic’in ortaklaşa yaptığı deneylerde, Gemini ve Claude isimli yapay zekalar Pokémon oyununda test edildi. Özellikle Google’ın Gemini 2.5 Pro modeli, beklenmedik tepkiler vererek simüle edilmiş bir panik durumu sergiledi.

Google araştırmacılarına göre, yapay zeka stres altında problem çözme yeteneğini kaybederek mantıksız kararlar almaya başlıyor.

SİNYALLER KARIŞTI, PLANLAR ALT ÜST OLDU

Gemini, oyun sırasında karakterlerinden biri yenilgiye yaklaştığında stratejisini unutuyor ve yanlış seçimler yapıyor. Bu durum, yapay zekanın karar verme becerisinin ciddi şekilde zedelendiğini gösteriyor.

İzleyiciler de Twitch üzerinden yapılan yayınlarda bu beklenmedik davranışları fark ederek şaşkınlıklarını dile getirdiler.

UZUN SÜREN OYUN HEYECANI

Gemini’nin Pokémon oyununu bitirme süresi dikkat çekiciydi: İlk başta tam 813 saat süren oyun, yapılan iyileştirmelerle 406,5 saate düşürüldü. Karşılaştırma yapmak gerekirse, bir çocuk benzer bir oyunu çok daha kısa sürede tamamlayabiliyor.

Yapay zekanın uzun süren oyun tecrübesinin arkasında genellikle stres anlarında alınan mantıksız kararlar yatıyor.

CLAUDE İSE FARKLI SONUÇLAR ORTAYA KOYDU: “SANAL İNTİHAR” GİRİŞİMİ

Anthropic’in Claude modeli de benzer bir durumda başarısız oldu. Bir mağarada sıkışan yapay zeka, çıkış yolunu bulamayınca Pokémon’larını bilerek feda etti. Ancak bu strateji, oyunun temel mantığına uygun olmadığı için başarısızlıkla sonuçlandı.

Bu durum, yapay zekanın bazı durumlarda çocuklardan dahi daha basit düşünebileceğini gözler önüne serdi.

ZEKİLİĞİN GÖSTERİLDİĞİ ANLAR

Yine de, Gemini bazı durumlarda etkileyici performanslar sergiledi. Özellikle kaya bloklarının çözülmesi gereken bölümlerde hızlıca doğru çözümler üretebiliyordu. Bu sayede, Google’ın özel alt ajanlarıyla bile karmaşık bölümlerde başarı sağlanabiliyordu.

Yapay zeka paniklemediğine göre de, bazen insanlar gibi mantıksız kararlar alabildiğini gösteren bu durum, yapay zekaların sadece rasyonel değil, aynı zamanda irrasyonel adımlar da atabildiğini gösteriyor.

Related Posts

Arabanızı artık mikrodalgalar koruyor: Yöntemi duyan mutfağa koşuyor!

Fare hırsızlığı olarak bilinen yeni nesil otomobil hırsızlığı yöntemi, sürücüleri şaşırtıcı ama etkili bir çözüm arayışına itti. Artık birçok sürücü, araç anahtarlarını mikrodalga fırınlarında saklayarak hırsızlara karşı koruma sağlıyor.

AB’de yeni otomobil satışları mayısta yıllık bazda yükseldi

Avrupa Birliği (AB) pazarında yeni otomobil satışı, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,6 artışla 926 bin 582’ye ulaştı.

WhatsApp’a reklamlar geliyor: Sohbet gibi reklam

Whatsapp’a uzun süredir konuşulan reklam içerikleri geliyor. Ayrıca uyguylamanın güncellemeler sekmesinde de bazı değişiklikler olacağı belirtilmiş.

Instagram’dan yenilik: “Repost” özelliği test ediliyor

Instagram, kullanıcıların başkalarının gönderilerini kendi akışlarında yeniden paylaşmasına (repost) olanak tanıyan yeni bir özelliği test ettiğini doğruladı. Şirket, bu özelliği ilk kez 2022 yılında geliştirmeye başlamıştı. Şimdi ise bazı kullanıcılar, repost seçeneğini hesaplarında görmeye başladıklarını bildirdi. Yeni özellikle birlikte kullanıcılar yalnızca başkalarının gönderilerini değil, kendi eski paylaşımlarını da yeniden paylaşabilecek.

Beynimiz duruyor mu, durduğunda neler oluyor?

İnsanlar hayatlarının yüzde 20’sine kadarlık bir döneminde boş zihin durumu yaşıyor.

İnsanlar daha pahalı olsa da, sürücüsüz taksiyi tercih ediyor

Otonom araçların geleceği hâlâ parlak görünse de, fiyat avantajı henüz gerçekleşmiş değil. Yeni yayımlanan bir rapor, robotaksilerin, özellikle de sürücüsüz araçlar kullanan Waymo’nun, geleneksel sürücülü araçlardan daha pahalı olduğunu ortaya koydu.