Türkiye’nin kartlı turizm gelirlerinde büyüme trendi devam etti

Visa Akdeniz Turizm Analizi Türkiye’nin Turizmdeki Rekabet Gücünü Gözler Önüne Serdi

Visa’nın yaptığı Akdeniz Turizm Analizi, Türkiye’nin turizmdeki rekabet gücünü ortaya koyuyor. 2024 yılında Euro bazında yüzde 5’lik bir artış yaşanan kart kullanımı, ülkenin turizm potansiyelini gözler önüne seriyor. Aynı yıl içerisinde kartlı ziyaretçi sayısındaki yüzde 16’lık büyüme ise dikkat çekici bir gelişme olarak kaydedildi.

Analiz sonuçlarına göre, Türkiye son 5 yıl içerisinde Akdeniz’de turizm gelirlerini en çok artıran ikinci ülke konumunda bulunuyor. Yabancı kart harcamaları toplamında Türkiye’nin ortalamanın üzerinde büyüme gösterdiği belirlendi.

Visa Akdeniz Turizm Analizi’ne göre, 2024’te sağlık turizmi Akdeniz havzasındaki turizm harcamalarının yüzde 2’sini oluştururken, Türkiye’de bu oran yüzde 7’ye yükseliyor. Bu durum Türkiye’nin sağlık turizmi alanında stratejik bir rekabet avantajına sahip olduğunu ortaya koyuyor.

Visa Türkiye Genel Müdürü Samile Mümin, analizin önemli bulgularından birinin 2024 yılında Türkiye’yi ziyaret eden turistler arasından her beş turistten birinin tekrar ülkeyi tercih etmesi olduğunu belirtiyor. Ayrıca, yabancı turistlerin kart harcamalarındaki artışın ülke ekonomisine olumlu katkı sağladığı vurgulanıyor.

Şirketin Güney Avrupa Danışmanlık ve Analitik Başkanı Sertan Şener ise, Türkiye’nin son beş yılda bölgedeki diğer ülkelere göre kartlı harcamalarını en fazla artıran ikinci ülke olduğunu ifade ediyor. Türkiye’nin turizmdeki başarısını yeme-içme, ulaşım, market ve sağlık sektörlerindeki kart harcamalarındaki büyüme destekliyor.

2024 yılında Türkiye’ye en fazla kartlı harcama Körfez Ülkeleri, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Türki Cumhuriyetler’den geldi. Turistlerin Türkiye’de yaptıkları harcamalarda konaklama, yeme-içme ve market sektörlerini içeren seyahat kategorisi yüzde 36’lık payla ilk sırada yer alıyor.

İstanbul, Antalya, Muğla, İzmir, Aydın, Trabzon ve Nevşehir gibi 7 ana ilde gerçekleşen yabancı kart harcamaları Türkiye turizminde önemli bir etkiye sahip. İstanbul dört mevsim boyunca Türkiye’nin toplam turizm gelirlerine en büyük katkıyı sunarken, kış aylarında da turizm potansiyelini sürdürüyor.

Related Posts

Doğu Karadeniz’in Türk somonu ihracatı 35,8 milyon doları aştı

Doğu Karadeniz’den ocak-nisan döneminde 35 milyon 850 bin 664 dolarlık Türk somonu ihracatı yapıldı.

Akaryakıt fiyatlarına yine zam var! Benzine dün yapılmıştı

Benzine gelen zammın ardından motorin fiyatlarında da gece yarısından itibaren zam bekleniyor. Brent petrol fiyatlarının ABD-Çin anlaşması sonrası yükselmesi, akaryakıt fiyatlarına doğrudan yansıdı. Motorin fiyatlarına bu geceden itibaren geçerli …

ABD-Çin uzlaşması küresel piyasaları rahatlattı

ABD ile Çin’in gümrük vergilerini geçici olarak indirme kararı, küresel piyasalarda iyimserlik yarattı. Ancak tarifelerin ekonomiye etkileri ve yeniden tırmanabilecek ticaret gerilimi, yatırımcılar açısından temkinli bekleyişi sürdürüyor. İşte küresel piyasalarda yaşananlar ve izlenecek veriler…

Çay alım fiyatına CHP’den tepki: En az 36 lira olmalıydı

Yaş çay alım fiyatı geçtiğimiz yıl 19 lira olarak açıklanmış ve üreticiden tepki toplamıştı. Bu yıl ise yaş çay fiyatı 25 lira 44 kuruş olarak açıklandı. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, geçen yıl yaş çay rekoltesinin 1 milyon 430 …

Maliye Bakanlığı harekete geçti: Sıcak hava balonlarına bile vergi!

Nevşehir Defterdarlığı, Kapadokya’daki sıcak hava balonu işletmelerine yönelik vergi denetimi başlattı. İşletmelerin beyan dışı gelirleri tespit edilerek, yasal işlem başlatıldı. Yetkililer, vergi kaybını önlemek amacıyla denetimlerin süreceğini belirtti.

Trump, Orta Doğu turunda: Hem ziyaret hem ticaret

ABD Başkanı Donald Trump’ın Orta Doğu ziyareti hızlı başladı. Suudi Arabistan ABD’den 30 adet Boeing sipariş etmeye hazırlanıyor.